/>
Bicara Bumbung
Pengalaman study 7 minggu di KUIM
Sabtu, Jun 16, 2018 | 3:54 PG | 2 comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

I tahu hari ni hari raya kedua and i baru sibuk nak update hihi sorry la uols busy dan tersangat la busy waktu kuliah. Laptop ni nak bukak selain daripada buat esaimen memang takkan laaaa. Okeh so how was your 2018 raya? Una balik Batu Pahat esok wehee. Semalam dan harini kita bertapa di rumah saja beraya di kawasan perjiranan dan menunggu orang beraya rumah. #teamrayajohor

So post kali ni una nak cerita tentang my recent experience studied at KUIM (Kolej Universiti Islam Melaka) selama lebih kurang 7 ke 8 minggu before mid sem. Then what happen next? Jengjengjeng. Una sambung balik ke UPSI after dapat tawaran ke sana.

But nak cerita nya di sini, I takleh move on lagi tau daripada suasana kat sana (KUIM). Missed a lot of things! Taktau lah sebab pengalaman yang sekejap atau tak puas lagi duduk sana atau memang seronok sebenarnya kat sana hehe. Una sampai menangis rindu kuim kot masa minggu pertama masuk upsi wuhuu kantoi lah pulak. Since masa nak masuk kuim una search and googled everywhere hanya nak tahu pengalaman orang kat sana tapi non hado, so I decided to post a bit about my experience there.

My first impression masa sampai;
"Keciknya tempat ni"
"Tak cantiknya tempat ni"

Sorry if it sounds menghina but tu my impression maaf. Next time I learned that don't judge a book by it's cover but i did judge huahua my fault. Tu yang nak kata pandangan pertama tak selalunya benar.

Then, una terasa sangat suasana dia seperti di asrama penuh di mana kamu harus mengikuti segala peraturan yang telah ditetapkan. Seperti tidak boleh pulang lewat melebihi 7 malam/sore. Lepastu harus ada pas keluar ke ya kalau tidak kamu tidak dibenarkan keluar dari kolej. MPP dia pun siap pesan pakai handsock, stokin and tak boleh pakai ketat sendat dan mampat which is a good thing sebenarnya. But I felt memang macam kat sekolah berasrama penuh ataupun maktab. Ummi pujuk je haa merasa la juga nak duduk asrama kan. Haha kat situ terpujuk sikit hati ni.

For the bright side, tempat yang kecik dikatakan kecil ni lah sebenarnya membuatkan warga-warga kat dalam ni jadi rapat. Like one family. Una pergi mana-mana ada je tegur orang and orang tegur kita sebab semua kenal. Sangat best suasana macam tu and perasaan dia lainnn lah. Furthermore, kolej ni kalau buat program dia akan wajibkan yang sem 1 join so memang semua akan join pastu lagi la kenal ramai orang and lagi bertambah circle friend pastu jumpa selalu. Ya Allah memang kita rasa sangat masuk dalam tempat ni dan tak asing. Semua jadi tak sombong malah peramah ya amat. So I can conclude orang-orang KUIM memang peramah belaka dan tidak sombong. Yang senior memang macam akak dan abang haa tengok walaupun ada certain orang Melaka kuat agaknya so hawau dia tu ada lah tapi hati mereka baik ehem.

Tambahan lagi, ni kolej Islam so subjek pun ada yang menghafal Quran dan ngaji agama. Sangat baik dan best! Memang una teringat zaman sekolah dulu bila masuk sini. Pastu program-program dia pun ke arah yang baik macam Kem Ibadah, Sambutan Maulidurrasul and so on.

Contra maybe kalau keluar ke dunia realiti nanti akan berlainan sekali dengan apa yang kita alami sewaktu belajar.

Apa lagi ekkkk oh ya pasal kawan-kawan sepanjang una di KUIM. First person I met and boleh lekat sampai sekarang adalah Fayizah. Budak diploma kaunseling (DPIK). Dia laa pi rajin tegur una then kami pun terborak dengan rancak tanpa sengaja. Sekali rumah depan-depan je memang senang nak selalu singgah sahur kat rumah dia dan jugak saya. Daripada dia, jumpa Nadiah and Atteelia and Nad which is from the same group masa orientasi. So many sweet moments lah dengan depa ni semua. Sekali tu pernah gi library UITM Lendu sebab nak cari bahan lain. Sampai ke maghrib baru sampai kolej haa nasib baikkk tak lebih kol 7. Tu pun nasib baik tak decide gi library U lain kat KL hahaha lawak ngat. Then, group assignment dengan Nadiah and Atteelia pun best. Buat keje sama-sama then tak faham salign top up. Una dengar dia ni berlatih present and betulkan apa yang patut. Ada sekali lepak bilik diorang untuk siapkan keje sampai kol 2 pagi baru una tidur. Nadiah tu tak tidur kot sampai ke pagi. Nasib sempat tido jap pagi tu. Then time jumpa lecturer pulak beliau boleh tiada di dalam surau... haiyaya.. sempat jugak lah merasa esaimen kena reject huahua. and the rest is history. Then apa lagi.. pernah main badminton dengan nadirah. Pastu sharing dengan dia una mian piano. Pastu gi library nampak dia kat library jugak. Seronok ada geng gi library hehe. Fay pulakkkkk haha tiap2 malam lepak bilik cerita tu cerita ni. Yang una ni, memang sokmo je kat meja belajar dia. And kat sana jugak una start buat bussiness topup. So rumah una dah macam toko topup haha.

Bilik dia cemana? Kalau tempat una kat tun teja, rumah dia ada 3 bilik and boleh memuatkan 10 orang. Katil semua double decker so memang lagi mengeratkan lagi lahh. Orang atas malas nak naik dia tumpang katil orang bawah hahaha sini la una belajau sharing katil selain dengan adik.


Apa lagi eh guys? Memang masa una dapat tawaran UPSI tu dalam dilema sangat. Berhari-hari kot pikir nak yang mana. Antara impian sendiri dan harapan ayah. And in the end.. I chose harapan ayah. Banyakalah ksiah di sebalik pemilihan tu. I have done my istikharah apa semua and inshaAllah ini jalan yang terbaik. Una yakin ada sebab una berada di KUIM walau sebentar cuma.

Maybe di KUIM una boleh dapat banyak benda islamik, but at UPSI I have to search for it and create it.

Oh ya, una kos psikologi waktu tu hehe. And inshaAllah ada rezeki una akan singgah situ nanti otw balik ke Tanjong Malim and ada cita-cita nak buat master Psikologi di situ. Doakan yeh!!

Oh ya, sape-sape yang tengah survey tempat belajar kat Melakau ke apa, i can recommend you this place. KUIM - Gerbang Psikologi Insan.
Aiwah!!! Haahha

Toodles. Ma assalamah.
Cara saya tekel Add Math masa SPM
Khamis, November 09, 2017 | 12:25 PG | 0 comments
Assalamualaikum sume!

Sekarang nii tengah era SPM untuk hadek-hadek umur 17 tahun yang lahir pada tahun 2000. Wow dak era 20 dah amek SPM. Budak-budak era 90-an dah lama dah say bye bye to zaman sekolah.

Nak citer pasal kenangan masa SPM dulu. Aku amek 10 subjek; termasuk BahasaArab, Syariah, PQS, dan seketul Add Math.

Padahal Add Math tak diajar tau kat sekolah. Sebab sekolah aku dulu jenis sekolah swasta Agama; so subjek ni memang tak ada lah. Tapi siapa nak daftar untuk amek no problem. Cuma kena belajar sendiri ah. Gittew citer dia.

APESAL AMEK ADDMATH?

Saja gatal. Hohoho. Takdelah, sebab basa form 4 berimpian nak amek Sains Tulen (nak bedah katak kononnya), tapi bila belajar sume subjek tu; memang tak boleh bawak masa form 4. Dengan keadaan belajar time petang (macam kelas tambahan), sebab kat sekolah tak diajar subjek ni. Seminggu pulak sekali berjumpa dengan subjek tu semua. Result tak berapa cantik. Fizik fail teruk kot. Asal nak study fizik je mata bergayut alahai. So, Biologi, Fizik and Kimia memang ditinggal awal-awal. Tapi kenangan belajar ngan Ustzh Maizan, Ustzh Aisyah, Ustzh Hafizah memang tak dilupakan :)

So, Add Math je rasa nak bawak sampai ke form 5 sampai ler SPM.



But, how did I manage it without proper classes?

Ya, semuanya aku belajar time luar waktu sekolah.

Alhamdulillah, ada ustaz ni bekas engineer yang willing nak ajar kitorang Addmath masa form 5. Dia bukan originality amek pendidikan, so dia ajar macam as an engineer haha. Masa form 4 dahsyat jugak addmath, sebab tak habis class pun. Ustazah yang ajar tu mengandung tak silap, so tak dapat nak belajar betul-betul. Serius belajar Addmath masa form 5.

Setiap Rabu petang AddMath Form 4, Khamis petang pulak AddMath Form 5.
Pastu aku pergi tuisyen AddMath jugak dekat-dekat rumah Jumaat petang.

So this is my life masa form 5. Hectic weh. Tapi taktau nape setiap kali balik kelas Addmath seronok gila. Dia macam ada serapan semangat yang tinggi. Maybe sebab soalan-soalan yang mencabar pastu tumbuk kalkulator, then tingggg! Dapat jawapan, sekali betul. Wah heaven rasa dia. Siapa yang otak atau minat Matematik sure faham perasaan gini ;) Geng!

Kalau jawapan salah pun, berpatah balik ke tempat la pastu struggle cari jawapan balik.

Kelas kitaorang ni sikit je; dalam 8 orang kot yang amek subjek ni.
Nani, Eykin, Najwa, Syifa', Syazani, Agung, Amer, _____?
(and the rest tak ingat)

Memang kalau tak paham, dengan tebal muka aku angkat tangan tanya. Takpun pergi depan tanya ustaz. Kadang-kadang bincang dengan member. Ustaz selalu jugak buat set soalan kat whteboard, then mintak sorang wakil untuk buat and explain kat depan. Dengan tu, kita faham dan memahamkan orang lain jugak.

Kat tempat tuisyen pulak, fuhhh mencabar jugak la sebab bercampur dengan budak-budak terer. Diorang pulak dari sekolah sama so memang riuh habis dalam kelas. Cikgu sporting jur memang pakar dalam Math dia tu. Banyak kasi tips mudah la nak faham formula and so on.

Selalu dapat duduk sebelah Aina; budak genius dalam kelas tu. Pendiam ngat tapi pintar amat! Kat sini aku pemalu sikit nak tanya open haha sebab ramaaai orang pastu aku ganjil kat situ sebab pakai baju sekolah lol. So selalunya last class baru aku terkedek-kedek approach cikgu.

Banyak kenangan gak kat situuu. Pernah sekali aku nak solat Maghrib (tak silap) kat tempat solat, habis solaat je tengok beberapa budak laki duk intai buat aucak kat pintu yang bercermin. Terkujat aku masa bagi salam belah kanan.

Paling klimaks dalam citer aku ni, malam before paper AddMath tu aku tido dari kol 11 sampai kol 2, pastu bangun then sambung study. Sambung study lak dengan kawan thru whatsapp. Sampai kol 5 pastu stop terus siap-siap mandi and solat subuh. Dalam 3 jam tuu berapa soalan je pun dapat cover ahaha. Add Math memang panjang betul cerita dia.

A few hour before paper, sempat lagi kitorang borak-borak and tanya ustaz pasal soalan.
And surprisingly, aku mintak banyak extra sheet. Rahsianya? 1 soalan 1 page ahaha. Tapi memang jalan kerja dia panjang pun. Seingat aku banyak jugak lah soalan tak habis wuhuu sebab tak tahu. Tapi tawakkal alallah. Dah usaha habis baik, maka bertawakkal.

Hasilnya, aku dapat B dalam Add Math. Alhamdulillah, berkat Allah tolong dan sokongan cikgu-cikgu. Tanpa mereka siapalah aku.




If you don't try doing what you haven't do, how would you know you can do it better?

Ini secebis kisahku dengan Add Math. Rindu nak belajar numbers!
Moga jadi pengajaran dan isnpirasi pada korang semua.


Older Post





بسم الله الرحمن الرحيم

Selamat datang ke Bicara Bumbung kepunyaan NFatin Husna. Jemput baca entri mana yang suka. lepas tu, silalah tinggalkan jejak ya?


Template edit by: Faiz
Background by: Fazeera
Basecode by: Lettha